Меморіальний будинок-музей Дмитра Яворницького.

Меморіальний будинок-музей Дмитра Яворницького.

Втіленням образу та обличчям України, її візитною карткою називають музейну перлину, розташовану в затишному куточку м. Дніпра – «Незамайківський курінь козацького батька», а з 1988 р. – меморіальний будинок-музей Д.І. Яворницького (1855–1940).  Засновник Дніпропетровського історичного та художнього музеїв Д.І. Яворницький – видатний український вчений-подвижник, культурний і громадський діяч, просвітитель, етнограф, літописець історії запорозького козацтва, академік ВУАН.
 
Будинок побудовано у 1905 р. Проектував архітектор Л.А. Бродницький, друг ученого. Площа фундаменту – 217 кв. м. Ідея створення музею в будинку вченого належала його дружині Серафимі Дмитрівні, та була підтримана рішенням виконкому Дніпропетровської міської Ради депутатів трудящих «Про передачу будинку покійного академіка Дмитра Яворницького на площі Шевченка, 5 Дніпропетровському історичному музею для відкриття філії музею Д.І. Яворницького» від 17.02.1941 р. Це було підтверджено 18.07.1946 р. рішенням № 1094 «Про відкриття філії історичного музею в будинку академіка Д.І. Яворницького». До 1963 р. у будинку мешкали сестри дружини вченого, з 1964 по 1974 рр. у будинку працювала кімната-музей Д.І. Яворницького (автор експозиції О.М. Огризкіна). В 1970 р. будинок взято на облік як пам’ятку історії місцевого значення. З 2001 р. будинок-музей став пам’яткою історії Національного значення (Постанова Кабінету Міністрів від 27.12.2001 р.). З 1982 по 1984 рр. було
проведено ремонт будинку. 3 листопада 1988 р. було відкрито відтворений меморіальний будинок-музей Д.І. Яворницького (вестибюль, передпокій, кабінет, вітальня, їдальня, експозиція «Життя та діяльність Д.І. Яворницького», в якій з 2007 р. діє виставкова зала.). У 2005 р. відтворено кімнату відпочинку в мезоніні будинку. Архітектура історичного будинку зберіглась, інтер’єри кімнат відновлено на основі документів, фотографій, спогадів сучасників. Експозиція будинку-музею
 
У музеї експонується 559 пам’яток, пов’язаних із життям і діяльністю Д.І. Яворницького. Серед них власні речі вченого, його праці, картини, ікони, фото, меблі, посуд, музичні інструменти, рушники кінця ХІУ – початку ХХ ст. У вестибюлі унікальні настінні розписи «Тарас Бульба з синами» (художник М. Струнніков, 1920 рр.) і «Сцени з козацького життя» (художник Т. Ткаченко, 1920 рр.). Автор експозиції будинку-музею А.І. Перкова, художник В. Юрченко. Протягом 1990–1995 рр. відтворено меморіальну садибу-музей: насаджено фруктовий сад, дерева, кущі, квіти, які росли за життя Д.І. Яворницького. І нині тут ростуть сосна і тополя, посаджені вченим у 1930–ті роки ХХ ст. Більшість із них оспівані в українських народних піснях і думах.
 
Будинок-музей сьогодні є науковим і просвітницьким центром. Його науковці працюють над дослідженням і виданням спадщини Д.І. Яворницького. Традиційно проводяться «Яворницькі читання» та наукові конференції, виставки, творчі погостини, концерти, зустрічі з видатними людьми м. Дніпра. Постійно відбуваються майстер-класи з ужиткових видів мистецтва (розпису, вишивки, килимарства, витинанки тощо). На різноманітних виставках представляються експонати про історію та культуру українського народу і багатогранну діяльність Д.І. Яворницького. Серед них виставки колекцій з фондів ДНІМ, започаткованих Яворницьким. Також у будинку-музеї представляють колекції різних музеїв України. Тут знайшли своє місце і персональні виставки. Для жителів і гостей міста проводяться концерти народних ансамблів, творчих колективів, презентації нових книжкових видань, які пов’язані з діяльністю Д.І. Яворницького. Саме тут, в оселі Д.І. Яворницького, як колись, за життя вченого, можна почути кобзарський спів. Будинок Д.І. Яворницького продовжує жити активним науково-просвітницьким життям. Як і сто років тому, актуальними є слова господаря: «Працюй, не чекаючи нізвідки й ні від кого ні нагороди, ні похвали, працюй, доки служать тобі руки й доки б’ється живе серце у твоїх грудях, працюй на користь твого народу й на пожиток Батьківщини, яка тобі дорога…»

Ірина Браславська
 // https://www.dnipro.libr.dp.ua/museum_history_literatura_collection
 
Бібліографія

 Абросимова С.В. Внесок Д. Яворницького у розвиток музейної справи в Україні // Музей на межі тисячоліть.– Дніпропетровськ: Вересень, 1999.– С. 8–10.
Фоменко А. К. «Курінь козацького батька» // Дніпропетровськ: минуле і сучасне : оповіді про пам’ятки культури Катеринослава-Дніпропетровська, їх творців і художників. Дніпропетровськ : Дніпрокнига, 2001.-  С. 80–83.
* * *
Перкова А. Будинок-музей Д. І. Яворницького: від минулого до сьогодення // Січеслав. - 2012. - № 1. - С. 146–149.
Руденко О. Дом казацкого духа // Вечерний город Днепропетровск.- 2008. - 8 авг. (№ 42). - С. 4.
Чабан Н. В усадьбе Яворницкого // Зоря Город. - 2018.-  11 июля. (№ 28). - С. 7 : фот.





 01.07.2019
 (10 переглядів)