Дніпропетровська футбольна команда «Дніпро»

Дніпропетровська футбольна команда «Дніпро»

Московська команда «Спартак» напередодні перемогла в 1/16 фіналу Кубку УЕФА у Бірмінгемі (Англія) «Астон Віллу» з рахунком 2: 1 і розраховувала перемогти й «Дніпро».
Тренер дніпропетровської команди В. Ємець виставив такий склад: С. Краковський, П. Кутузов, А. Дилай, С. Пучков, О. Лисенко, В. Багмут, В. Кузнєцов, Г. Литовченко, В. Устимчик, О. Протасов, О. Таран. У нападі було зроблено ставку на форвардів     О. Тарана і О. Протасова. Старший тренер москвичів, знаменитий К. Бєсков, також    виставив найсильніший на той час склад: Р. Дасаєва, В. Базулєва, Ю. Гаврилова, Ф. Черенкова, С. Родіонова. Майже половина з них входила до збірної країни.
Гра почалась  атаками «Дніпра». На шістнадцятій хвилині О. Таран забив гол з подачі А. Дилая та О. Протасова, на 22-й подвоїв рахунок з подачі А. Дилая та Г. Литовченка.
Ще у першому таймі напівзахисник «Спартака» Гладілін забив одного м’яча, після перерви – знову. Відбулася ще низка найгостріших атак гостей. Але дніпропетровці вистояли. На 58-й хвилині Г. Литовченко швидко пройшов по правому краю, спартаківець  Базулев намагався зупинити його руками, але Геннадій вирвався і зробив націлену передачу в центр. Тут одночасно напали О. Таран і О. Протасов. Перший із них випередив колегу і головою забив свій третій у матчі гол.
Рахунок 3:2 тримався до останніх хвилин цієї яскравої гри. Більше атакував «Спартак», а «Дніпро» мужньо захищався, роблячи найнебезпечніші випади до воріт суперника. Перед закінченням матчу суддя В. Кузнєцов призначив пенальті – і удар захисника А. Лисенка був точним. Рахунок 4:2 означав перемогу.
«Дніпро» вперше у своїй історії став чемпіоном СРСР. День 6 листопада 1983-го став справжнім святом для дніпропетровців. До пізньої ночі по місту ходили групи болільників і безперервно скандували: «Дніпро» – чемпіон!», «Краще нема команди в світі, ніж „Дніпро” в Україні!». Те ж саме писали на парканах, будинках, асфальті. Наступного дня на демонстрації вболівальники несли багато лозунгів на честь перемоги. Студенти вузів скандували «„Дніпро” – чемпіон!».  

Література
Азаркин А. Его величество футбол.– Дніпропетровськ: Січ, 2003. 184 с.
Емец В.А., Жиздик Г.А., Косый А.Н. Золотой сезон «Днепра».– Днепропетровск: Промінь, 1984. 38 с.  


япин А. Команды молодости нашей.– Дніпропетровськ: Видавничий Дім «Вкраїна», 1996. 352 с.
Ляпин А.В. Футбольное досье. Екатеринослав–Днепропетровск. 1911–2003. «Сталь» – «Днепр».           1936–2003.– Днепропетровск: ІМА-прес, 2003. 200 с.
* * *
Кутузов П. В. Петро Кутузов: "Дніпро" - це все моє життя // Зоря. 2013. № 66(28.08). С. 5.
Суховий І. Ми віддані одній команді // Наше місто. 2013. №  102(11.10).  С. 18.

 

 

 31.10.2018
 (29 переглядів)