Адріан Феофанович Кащенко

Адріан Феофанович Кащенко

Видатний український письменник, книговидавець, просвітній і культурний діяч Адріан Кащенко своїм життям і творчістю тісно пов’язаний із Катеринославщиною.
Народився 19 вересня 1858 року у сім’ї небагатого поміщика Ф.Г. Кащенка. З 1867 р. Адріан навчався у катеринославській класичній гімназії, юнкерському училищі, служив офіцером. У Катеринославі працював контролером на залізниці. Мешкав на вул. Польовій (пр. Кірова).
Подорожі по місцях Запорозької Січі підштовхнули до письменницької роботи. Перше оповідання, написане в жанрі анекдоту «Жар-птиця, або з паном  не  братайся, в прийми не бери і жінці правди не кажи» за підписом «А. Торішній», вийшло у Катеринославі 1883 р. і стало першою українською книжкою на Придніпров’ї.
Поступово письменник розширює жанрові діапазони, пише вірші, історичні, соціально-психологічні, ліричні, сатиричні оповідання, драми, повісті, нариси, памфлети. Його твори друкувалися в журналах «Літературно-науковий вісник», «Рідний край», «Молода Україна», «Дніпрові хвилі», «Добра порада», декламаторі «Розвага», збірці «З неволі», виходили окремими виданнями у Києві, Полтаві, Катеринославі, Петербурзі, Лейпцигу. Письменник порушував соціальні проблеми: доля українців-переселенців на чужині, майбутнє українського народу, місце інтелігенції у суспільстві, її участь у громадсько-політичному русі. У повістях «З Дніпра на Дунай», «Зруйноване гніздо» показав трагічну долю запорозьких козаків після ліквідації Січі. Виступав з популярно-пізнавальними історичними творами («Запорозька слава», «На руїнах Січі», «Під Корсунем», «Оповідання про славне Військо Запорозьке низове»), історико-краєзнавчими нарисами («Великий Луг запорозький»), історичними портретами національних героїв України («Над  Кодацьким порогом» – про гетьмана І. Сулиму; «Гетьман Сагайдачний», «Кость Гордієнко-Головко – останній лицар Запорожжя», п’єсою «За віру і честь (Зразки життя українських козаків ХVІІ віку)». Йому належить переклад українською мовою «Казки про рибалку та рибку» О. Пушкіна.
У Катеринославі А. Кащенко брав активну участь в роботі «Просвіти», був заступником голови товариства. Виступав із літературними, історико-етнографічними рефератами, видав брошуру-довідник «Як і для чого ми уряжаємо “Просвіти”» (1917), надрукував п’єсу «Напровесні», дослідження «Бусурманська неволя в українській народній поезії», коротку історію про Військо Запорозьке для народного читання «Оповідання про славне Військо Запорозьке Низове» (1916), оповідання про Самійла Кішку та Петра Сагайдачного, нарис про Великий Луг.
У 1917–1919 рр. у Катеринославі діяло Українське видавництво, яке невдовзі стало видавництвом А. Кащенка і де він надрукував більшість своїх творів. Історичні повісті та оповідання принесли йому найбільшу популярність і любов читачів.
Помер А. Кащенко 29 березня 1921 р. Труну, вкриту червоною китайкою, везли волами, траурна процесія розтяглася на багато кілометрів, в останній шлях письменника проводжали тисячі робітників заводів, гімназисти, викладачі навчальних закладів Катеринослава. Похований А. Кащенко на Севастопольському цвинтарі, нині – Севастопольський парк (могила не збереглася).

Література
Василенко Н. Андріан Кащенко // Моє Придніпров'я. Календар пам'ятних дат області : бібліографічний покажчик / упорядник І. Голуб.  2007. Вып. 1. С. 141-147.
Фоменко А. Перший український письменник Придніпров'я // Сяєво Жар-птиці : атологія літератури для дітей та юнацтва Придніпров'я (1883-2008 рр.) / упоряд., авт. предм.:  І. Прокопенко, Л. Степовичка .  Дн-ськ : Ліра  ЛТД, 2009.  С. 41-44.
Харлан О. Співець славетного Запоріжжя // Моє Придніпров'я. Календар пам'ятних дат області : бібліографічний покажчик / упорядник І. Голуб.  2007.  Вып. 1. С. 138-141.
Чабан М. Андріан Кащенко // Чабан М. Птахи з гнізда Придніпров'я. Дн-ськ : Дніпрокнига, 2005.  С. 329-339.
Чабан М. Будій приспаних сердець // Чабан М.Вічний хрест на грудях землі: худож.-документ. нариси. Дніпропетровськ: УкВ ІМА-прес, 1993. С. 32–38.
Чабан М. Доба спалила й пропекла // З любові і муки... / Ф. Білецький, М. Нечай, І. Шаповал та ін.– Дніпропетровськ: ВПОП «Дніпро», 1994.  С. 72–75.
Чабан М. Кащенко А.Ф.// Діячі Січеславської «Просвіти»: біобібліограф. словник. Дніпропетровськ, 2002. С. 232–241.
* * *
Кащенко Адріан Феофанович .URL :  uk.wikipedia.org/wiki/Кащенко_Адріан_Феофанович
Біографія: Адріан Кащенко.URL :  http://www.parta.com.ua/ukr/stories/writers/17/



 31.08.2018
 (159 переглядів)