Георгій (Юрій) Петрович Савченко

Георгій (Юрій) Петрович Савченко

Георгій (Юрій) Петрович Савченко відомий як секретар підпільного міськкому комуністичної  партії м. Дніпропетровська в роки Великої Вітчизняної війни.
До війни працював електромонтером на заводі ім. Г. Петровського у Дніпропетровську, де вступив до партії. 1939 р. пішов служити до Червоної Армії, закінчив військово-політичне училище і став політруком.
У липні 1941 р. Георгій  Савченко потрапив в оточення, а в серпні – в полон. Тричі тікав, зумів добратися до Дніпропетровська, де з групою молоді став створювати підпілля. На початку грудня 1941 р. організація нараховувала понад 100 чоловік.
Навесні 1942 р. Г.П. Савченка призначили секретарем підпільного міськкому партії Дніпропетровська. В місті створили молодіжні загони, налагодили зв’язок із довколишніми селищами. Підпільники підірвали пороховий склад в нагірній частині міста, запаси пального в Нижньодніпровську та інші об’єкти, знищували потяги, автомашини, живу силу ворога.
Савченко кілька разів тікав від гестапівців. Його захопили в жовтні 1942 р., коли він ішов відновлювати перервані зв’язки і розстріляли наприкінці січня 1943 р. разом із  секретарем підпільного обкому КП(б)У М.І. Сташковим.
Посмертно Г.П. Савченко нагородждений орденом Вітчизняної війни І ступеня. Одна з вулиць Дніпропетровська та середня школа названі на його честь, 1969 р. встановлено  пам’ятник роботи скульптора Ю.П. Павлова та  архітектора  Л.С.  Супоніна.

Література:
Шруб К. Этот день мы приближали как могли...: [О памятниках г. Днепропетровска и о героях-земляках] / К. Шруб // Днепр вечерний.– 2011.– № 66 (6.05).– С. 13.
* * *
Памятник Г.П. Савченко  // www.tourdnepr.com/content/view/565/486/

 03.07.2018
 (108 переглядів)