Фермерське господарство «Здравлик»: гастрономічний туризм на Петриківщині

Фермерське господарство «Здравлик»: гастрономічний туризм на Петриківщині

Україна, Дніпропетровська область, Петриківський р-н, с. Гречане, вул. Нова 5-а равликова ферма «Вілла Греція»

Оглядова екскурсія по равликовій фермі «Вілла Греція» – це дійсно цікаво, дуже смачно й корисно!

Італійські делікатеси з українського пасовища

Відвідати справжню екзотичну італійську кухню та побачити, як вирощують справжні гастрономічні делікатеси, можна на фермерському господарстві «Здравлик». Це перша  в Південно-Східній Україні та Придніпров’ї равликова ферма, яка запрошує гостей-гурманів пізнати дивовижний і багатогранний світ равликів, а також відкрити для себе вишуканий смак страв із цих молюсків.

Равликова ферма «Вілла Греція» розмістилася біля селища Гречане на Петриківщині. Тут вирощують їстівних равликів, які в останні роки набирають популярності серед українських гурманів. Господарі використали велику земельну ділянку, де облаштували літній випас молюсків, збудували інкубатор, теплицю, холодильну камеру та інші виробничі приміщення. Випас обгородили густою сіткою із захисною смугою – інакше «стадо» розповзлося б по околиці. Молюски Helix aspersa Maxima та Helix aspersa Muller, яких вирощують на цій ферми, були завезені на Дніпропетровщину з Італії.

Саме в цій країні народилася ідея створити унікальну ферму в Україні. В Італії равликівництво вважається родинною справою, що передається поколіннями, та займає велику частку в загальному тваринництві, бо вирощувати равлика простіше, ніж вирощувати кролика або вівцю. Равлики практично не хворіють та потребують мінімального догляду. З настанням ранніх осінніх холодів молюски починають закопуватися в ґрунт на глибину до 10 см, а на зиму впадають в сплячку, прокидаючись тільки в квітні. Тому в Європі цей бізнес жартома називають «для ледачих».

Початок березня на равликовій фермі – період репродукції. Равлики прокидаються від зимового сну, паруються та відкладають ікру. Увесь процес їх інкубації фермери регулюють в залежності від температури зовнішнього повітря, встановлюючи внутрішню температуру в теплиці. Якщо надворі тепло, «дозволяють» малечі народжуватись швидше. Якщо холодно – через 20 днів. Адже потрібно, щоб підоспіли зелені сходи, де молюски будуть розвиватися на першій порі.

Уже в квітні до «Вілли Греція» їдуть екскурсанти, щоб подивитися равликове пасовище та скуштувати смачні страви. Туристи з зацікавленістю слухають розповіді про специфіку розведення равликів у теплиці. Господарі ферми охоче показують їм своє господарство: закриті приміщення для молюсків, приміщення для інкубації молодняку, бокси для утримання дорослих равликів маточного стада, кювети для утримання молодняку, огороджені вольєри для вирощування основного «стада». Відвідувачі захоплено оглядають пасовище з мільйонами равликів,  дізнаються про них багато нового та цікавого. Наприклад, харчуватися равлики можуть опалим листям, бур’янами, капустою, полуницею, малиною, кульбабами, стеблами щавлю й іншим рослинами. Також у їхній раціон входить сухе молоко, комбікорм і крейда, а щоб молюски виросли великими й м’ясистими, потрібен спеціальний корм для равликів.

 М'ясо середземноморського равлика вважається справжнім гастрономічним делікатесом із ніжною структурою та вишуканим тонким смаком. Воно складається з високоякісного і легкозасвоюваного білка та містить дуже цінну амінокислоту – холін. Процес приготування молюсків складний і потребує близько 5 годин. Сюди входить: варіння, чистка м`яса, термічна обробка мушлі, її внутрішнє шліфування тощо. Соуси, під якими подають молюсків, – особистий винахід кулінарів, тож ці рецепти, звичайно ж, тримають у секреті. Після екскурсії на відвідувачів чекає дегустація середземноморських равликів під особливим соусом та ще одна фішка ферми – канапки з равликовою ікрою. 

Цей абсолютно незвичайний продукт завдяки своєму зовнішньому вигляду правомірно величають перлинами. Ікринки великі, мають молочне забарвлення. Смак унікальний і дуже ніжний. Найкраще цей делікатес поєднується зі сметаною або певними соусами. Цей делікатес, як і м'ясо равликів, здавна вважається афродизіаком. Досить висока ціна ікри равликів виправдана, адже виробництво її досить трудомістке, а процес складний. Наприклад, один равлик виробляє близько 100 ікринок на рік, а це 4 г продукту. До того ж ікру необхідно промити від землі, оскільки равлик відкладає яйце-ікру в спеціальну торф'яну суміш. Відвідувачі залюбки смакують запеченого равлика по-бургундськи або по-каталонськи зі смачними соусами та вишуканими винами. 

Особливо господарі ферми люблять маленьких туристів, яких тут цікавить абсолютно все. Дітлахів частують, розповідають про ферму, дають можливість побачити, як народжуються маленькі равлики, взяти участь у сезонному випасі, а для розваги влаштовують равликові перегони.

Лікувальні властивості равлика

З давніх часів равликам приписували здатність виліковувати різні захворювання. Недарма у Вавілоні та Єгипті символом вічності вважалися саме середземноморські равлики. Протягом деякого часу м’ясо молюсків як лікувальний засіб було забуте. Однак в останні роки вчені приділяють чимало уваги вивченню використання равликів у медицині. Вміщені в м'ясі равликів біологічно активні речовини роблять його не тільки делікатесним продуктом харчування, а й сировиною для фармацевтичної промисловості. Лікувальні властивості равликів тісно пов'язані з їхнім хімічним складом. Цікаво те, що нейрони цих молюсків дуже схожі зі структурою нейронів людського мозку, тому равликові клітини використовують для виробництва ліків.

У хімічному складі велика кількість вітамінів і мінеральних елементів: фосфор, магній, калій, мідь, кальцій, тіамін, піридоксин, рибофлавін, кобаломін, фолієва кислота – це практично всі вітаміни групи В, а також вітаміни К, РР, Е і ретинол, за змістом якого равлики є рекордсменами. Корисні властивості їхнього м’яса пов’язані, перш за все, з його дієтичними властивостями, калорійність складає всього 90 ккал на 100 грамів, причому 70% обсягу калорій доводиться на білок, якого тут більше, ніж у курячому яйці. Регулярне вживання равликів у їжу сприяє нормалізації вітамінно-мінерального балансу організму, зниженню рівня холестерину в крові та зміцненню серцево-судинної системи за рахунок жирних кислот. 

Провівши спостереження за молюсками, було виявлено, що вони можуть робити шкіру рук гладкою і шовковистою, після чого було вирішено застосувати ці знання в косметології. Як стверджують дослідники, головною перевагою розробки є не тільки її висока ефективність у позбавленні від зморшок, але й безпека як для людини, так і для навколишнього середовища в цілому.

Усі відкриття, як правило, випадкові, так і в тут. Відзначено, що руки жінок-збирачок равликів дуже довго не схильні до старіння. Коли з'ясувалося, що причинного тому є виділення звичайних равликів, косметологи миттєво взяли це на озброєння, і тепер деякі фірми випускають досить ефективні креми на основі екстракту равликовго слизу. На фермі «Вілла Греція» є можливість кожному туристу спробувати косметологічні властивості равликів та придбати кілька равликів, щоб утримувати їх, як домашніх улюбленців.

Равликівництво по-українські

Равликівництво – поки що нова галузь для України, але вона динамічно розвивається не тільки на внутрішнє виробництво, але й на експорт. Нині у світі продається 420–450 тисяч тонн цих молюсків на 10 млрд. євро. Лідером світового виробництва харчового равлика є Китай, але споживчий попит у Західній Європі випереджає пропозицію. Так що ця галузь агропідприємства дуже перспективна в Україні.

Фермерське господарство «Здравлик» як соціальне підприємство половину прибутку  витрачає на допомогу вимушено-переміщеним особам, сприяє розбудові особистого равликового агробізнесу. Спільно з Асоціацією «Равлик України» фермери розробили та впровадили навчальну програму з равликівництва. Всі бажаючі приєднатись до елітного італійського аграрного бізнесу можуть ознайомитись з технологією інтенсивного вирощування середземноморського равлика та придбати стартове маточне стадо равлика української репродукції.

Унікальне тваринницьке підприємство «Здравлик» спрямовую свою соціальну діяльність на розвиток національної геліцекультури. Воно активно виступає за заборону збору равлика у дикій природі та сприяє створенню нових равликових фермерських господарств. Агропідприємство є членом європейської асоціації «Равлик України», яка працює над поширенням української равликової продукції у Європі та розвитком галузі в Україні.

Оксана Шевченко
Бібліографія:

Камрад Т. На Днепропетровщине добывают самую дорогую икру в мире // Днепр вечерний.– 2018.– № 45 (3.07).– С. 3.
Сухоніс-Табацька Д. Ікра на мільйон // Наше місто.– 2019.– № 34 (22.08).– С. 16–17.
Экзотика на Днепропетровщине // Вісті Придніпров’я.– 2018.– 24 квіт.
Равлик-здравлик: на Дніпропетровщині розводять українську репродукцію Великого середземноморського равлика : [Електронний ресурс] // Режим доступу: https:// agroday.com.ua/2019/08/21/ravlyk-zdravlyk-na-dnipropetrovshhyni-rozvodyat-ukrayinsku-reproduktsiyu-velykogo-seredzemnomorskogo-ravlyka
Фермерське господарство «Здравлік» : [Електронний ресурс] // Режим доступу: www.zdravlyk.prom.ua
Створено: 01.04.2020
Редакція від 01.10.2020