ВІН ЗАКОХАНО ДИВИВСЯ НА СВІТ…

ВІН ЗАКОХАНО ДИВИВСЯ НА СВІТ…

Миколаєнко Микола Антонович народився 5 грудня 1919 року в с. Мар’янівка Криворізького району Дніпропетровської області. Закінчив Запорізький педінститут, Горьківське зенітно-артилерійське училище. У 1941-1945 роках перебував на фронті, був командиром взводу, батареї, начальником штабу дивізіону. За бойові заслуги нагороджений орденом Великої Вітчизняної війни І ступеню та медалями.
Перший вірш юного поета був надрукований у газеті Піонер» 1 вересня 1934 року. Але справжня проба пера – поезія «Дівчині» – присвячений красуні-однокласниці – вийшла друком у газеті «Червоний гірник» у березні 1937 року. Із цією публікацією здобув перемогу у Всеукраїнському конкурсі на кращий літературний твір серед школярів.
Коли закінчилася війна, то вірші, написані протягом 1941-1945 років, Микола Миколаєнко відправив листом до Максима Тадейовича Рильського.
Відповіді не отримав і вже ні на що не сподівався. Ось вже й демобілізувався.
І раптом, у потязі придбав літературний журнал. Відкрив часопис «Україна» та побачив рубрику: «Вірші солдата з Кривого Рогу» (саме так він підписався у листі до Максима Тадейовича). На сторінках часопису були надруковані всі вірші, котрі Микола надсилав шанованому метру.
Після війни Микола Антонович працював директором школи, редактором криворізької міської газети «Червоний гірник», головним редактором дніпропетровської студії телебачення.
У 1958 році М.А. Миколаєнко був прийнятий до лав Національної спілки письменників. Також був членом Національної спілки журналістів України.
Микола Антонович нагороджений літературною премією ім. П.Кононенка.
Автор п’єс «Мар’яна» та «Іду за тобою».
Незважаючи на, здається, солідний вік, шановний поет не спочивав на лаврах, а вів активну літературну діяльність і наполегливо працював, радуючи своїх прихильників новими поетичними знахідками.
Він є співавтором 7 збірників та альманахів, книг «Сяєво жар-птиці: Антологія літератури для дітей та юнацтва Придніпров’я» (2009, 2012, Дніпропетровськ), аудіокниги «Письменники Дніпропетровщини – шкільним бібліотекам» (2012, Дніпропетровськ), альманахів «Степова Еллада» (2016, 2017, 2018 Дніпро). Автор понад 40 книг.

Дніпропетровська обласна організація Національної спілки письменників України із сумом сповіщає, що пішов у засвіти найстаріший поет України Микола Миколаєнко.
5 грудня 2019 року Миколі Антоновичу виповнюється 100 років.

Еліна Заржицька



 29.11.2019
 (12 переглядів)