«Цілую Ваші серця»…

«Цілую Ваші серця»…

18 травня 2022 року народний артист України Михайло Васильович Мельник відзначатиме свій 65-річний ювілей. 

Народився актор у с. Комуна на Сумщині, у 1982 році закінчив Київський державний інститут театрального мистецтва ім. Карпенка-Карого. Того ж року розпочав свою театральну діяльність як актор Дніпропетровського українського театру ім. Т.Г. Шевченка. Але жоден режисер так і «не побачив» молодого, талановитого, темпераментного і перспективного актора. 

Завдяки головній рисі характеру – непримиренності – Михайло Васильович завжди боровся з оточуючими його байдужістю і непорозумінням. 

У 1989 році він стає засновником і художнім керівником першого в Україні, та навіть у Європі, театру одного актора. А вже у 1994 отримує звання заслуженого артиста України. 

«Крик». Таку незвичайну назву дає засновник своєму театру. Але чому саме «Крик»? Бо він не може мовчати, не може залишатися байдужим до всього, що відбувається довкола.

«Мій театр – моя імперія, мій погляд на життя через мистецтво. Він може бути жорстоким, несподіваним або ж надзвичайно добрим. Це все те, що мене наповнює. Це те, чим я живу, як я бачу цей світ. Інакше не може бути», – говорить М. Мельник.

Його «Крик» – це не відпочинок на дозвіллі. Тому випадковий, легковажний глядач, який шукає розваг, ніколи більше не прийде на його вистави, а люди серйозні, здатні думати, надовго, а дехто й назавжди, залишаються прихильниками його таланту.

Після його вистав виходиш «іншим», бо всі вони пронизані глибоким філософським духовним осмисленням сучасності та майбутнього людства. У кожній виставі резонує Україна, її больові точки. Образи, які малює актор у своїх виставах, шокують, захоплюють, ранять душу, залишають філософські роздуми, від яких тремтиш, від яких вмираєш, вони ведуть через страждання, тим самим розкриваючи і очищуючи душу, торкаючись найпотаємніших струн серця, проникаючи у найвіддаленіші куточки мозку, проникаючи у безодню людської свідомості. 

Михайло Мельник завжди прагне бути новим, цікавим. Саме тому у 51 рік він опанував гру на одному з найскладніших музичних інструментів – саксофоні, який органічно влився в його вистави. 

Зараз М. Мельник народний артист України, лауреат Шевченківської премії, має велику кількість відзнак і нагород, та, незважаючи на регалії, зірковою хворобою  не страждає. Його можна побачити перед виставою на вулиці біля театру, де він спілкується з молоддю. Наче це не він через годину буде ставити спектакль. 

Чаруючий тембр голосу, бездоганна українська мова, неперевершена й унікальна манера гри приваблюють і зачаровують. А головне те, що у кожне сказане слово, в кожний рух він вкладає часточку свого серця і душі, і публіка зі спостерігачів перетворюється на учасників дійства. 

А після вистави актор розмовляє з глядачами, зізнається їм у коханні, витирає сльози із заплаканих очей, і повертає до реальності. 

Його спектаклі складні, під час них не відпочиваєш, навпаки, вони не дають розслабитися, змушують розум і душу працювати.

А глядач іде… Невеличка зала не в змозі вмістити тих, хто відчуває потребу пропустити страждання героїв через своє серце, очистити душу.

«Цілую Ваші серця», – прощаючись з глядачем після вистав, говорить Майстер. 

Ганна Богомазова 


 



Бібліографія

Ваш «Крик»: до 15-річчя Дніпропетровського українського театру одного актора «Крик» .– Дніпропетровськ, 2005.– 120 с.

Театри Дніпропетровщини: Енциклопедія / Під заг. ред. Т. Шпаковської.– Дніпропетровськ: Дніпрокнига, 2003.– С. 335–352.

* * *

М’якшиков М. Переможний «Крик» Михайла Мельника / М. М’якшиков // Зоря.– 2007.– 10 берез.– С. 1.

Овсянникова А. Перша Шевченківська премія в області за останні 15 років / А. Овсянникова // Наше місто.– 2007.– 13 берез.– С. 1.

Трубачова Х. Михайло Мельник: «Я вклоняюся своєму глядачеві» / Х. Трубачова // Наше місто.– 2009.– 18 груд.– (№ 179).– С. 25: фото.

* * *

Я - "Крик": До 60-річчя Михайла Мельника-актера, режисера, директора Академічного українського театру одного актора "Крик" : біобібліографічне видання / Дніпропетр. обл. універс. наук. б-ка ім. Первоучителів слов'ян. Кирила і Мефодія, Акад. укр. театр одного актора "Крик" ; упоряд.: Т. Зайцева, З. Сидоренко ; ред. І. Голуб ; відповід. за вип. Н. Тітова ; авт. предм. В. Галацька ; худож. А. Залєвська. - Дніпро : Видавничий центр ДОУНБ, 2017. - 32 с. - (Галерея митців Придніпров'я).


 27.04.2022
 (38 переглядів)