135 років від дня заснування (4 червня 1884 року) залізничної станції Межова

135 років від дня заснування (4 червня 1884 року) залізничної станції Межова

Межова - селище міського типу, центр Межівського району, залізнична станція. Розташована за 168 км на схід від Дніпра, з яким зв'язана залізничним та авто-бусним сполученням. Селищній Раді підпорядковані населені пункти Веселе, Вільне, Вознесенське, Жукове, Запорізьке, Новолозуватівка, Славне, Українка.
Залізнична станція Межова має назву від свого місцезнаходження – на межі двох колишніх повітів Катеринославської губернії, а також двох волостей. І за новим адміністративно-територіальним поділом знаходиться на межі Дніпропетровської і Донецької областей, чим підтверджується зміст її назви в сучасних умовах.
Заселення місцевості на території сучасного селища почалося разом із будівництвом 1884 року станції Межова на залізниці Юзівка—Катеринослав. У 90-х роках 19 століття землі, розташовані на північний захід від станції, почали заселятися вихідцями із села Слов'янки. Так виник хутір Новослов'янка. На північ від станції Межової, вихідці із села Підгородного заснували село Григорівку. На початку ХХ століття у цьому селі виникли промислові підприємства, здебільшого по переробці сільськогосподарської сировини: 2 парові млини, олійниця, ливарня, шкіряна майстерня та завод по ремонту сільськогосподарських машин.
1913 року у Григорівці налічувалося 193 двори і 1 191 мешканець, а у хуторі Новослов'янці проживало 412 осіб у 72 подвір'ях. У Григорівці працювали церковнопарафіяльна і земська школи.
В січні 1920 року Григорівку, Новослов'янку та станцію Межову захопили загони Червоної армії. На південь від станції переселилось ще декілька родин вихідців з Підгороднього. Вони заснували село Кам'янка. 1923 року утворено Межівський район, центром якого стала Григорівка. На початку 1925 року загальна чисельність населення трьох сіл — Григорівки, Новослов'янки і Кам'янки — 2 978 осіб. У Григорівці діяли дві школи — початкова і семирічна. В 30-х роках відкрито лікарню і 6 дитячих садків.
В ході колективізації у цих селах були створені колгоспи — на 1929 рік у Григорівці діяв колгосп ім. Фрунзе, у Кам'янці — ім. Будьонного, а у Новослов'янці — ім. 15-річчя РСЧА. Всі вони на початок 1932 року контролювали усе їстівне, що дало змогу комуністам організувати Голодомор. У селі Григорівка у часи комуністичного терору народився Володимир Семичасний, шеф КДБ СРСР. Очолювана ним контора докладала зусилля для приховування злочинів Голодомору, хоча серед його родичів є загиблі від голодної смерті.
Під час Другої світової війни село було окуповане фашистами з 14 жовтня 1941 по 10 вересня 1943 року. Після війни відбулось укрупнення колгоспів — вони були об'єднані в один з центральною садибою у Григорівці.
У грудні 1957 року села Григорівка, Кам'янка і Новослов'янка об'єднані в один населений пункт — селище міського типу Межова.
За матеріалами інтернет-публікацій

Бібліографія
Вектор В. Моей Межевой; Межевской ноктюрн: [Cтихи] // Червона зірка.– 2006.– 27 трав.– С. 1.
Гриженко М. Рідна Межова // Червона зірка.– 2006.– 26 липня.– С. 3.
 Історія селища Межова: [Історія та сучасний стан розвитку селища Межова Дніпропетровської області] // Межівщина: історія та сьогодення. Історія окремих населених пунктів Межівського району / Межів. районна держ. адміністрація, Межів. районна рада, Межів. ЦБС. - Донецьк : Каштан, 2013. - С. 35-54
Іщенко Л. Історія Межівщини – в експонатах музею // Червона зірка.– 2007.– 14 квіт.– С. 1.
Степова Н. Межова моя колоскова! // Червона зірка.– 2006.–  20 вересня.– С. 2.
Трубаєва Г. Легенда про Межову // Червона зірка.– 2008.– 9 січня.– С. 4.
*  *  *
Межова // Богомаз М. С. Станція називається...– Дніпропетровськ: Пороги, 1993.– С. 191–192.

 28.05.2019
 (63 переглядів)