Олександру Леонтійовичу Красносельському - 140 років.

Олександру Леонтійовичу Красносельському - 140 років.

7 липня 1877  р. народився Олександр Леонтійович Красносельський, архітектор і поет.

Олександр Красносельський прибув до Катеринослава на запрошення міської Управи 1912 року. 1913 року він спорудив прекрасний будинок на вулиці Крутогірній. Великі прибуткові будинки на Садовій і Тихій, класично стриманий Пансіонат для дітей загиблих офіцерів, вишукана аптека на I Чечелівці, інші будинки та численні інженерні споруди – ось зразки його дорадянської творчості.

1916 року О. Красносельський спроектував будинок анатомічного корпусу Медичного інституту. 1923 року розпочав будівництво Палацу Профілактики – першого в країні спеціального лікувального закладу. Спираючись лише на свій власний досвід та дожовтневі традиції, він спроектував будівлю у формах, близьких будинку Медичного інституту.

1926 року архітектор узявся до проекту Палацу Праці, (згодом – Палац культури ім. Ілліча). Громадськість та влада не зрозуміли нових ідей О. Красносельського, його роботу зустріли нищівною критикою. 1929 року змушений був покинути посаду губернського архітектора. Працюючи на посаді окружного інженера при Держтехконтролі, а з 1931 року ще й заступником Дніпропетровського міжрайонного інспектора, він контролює і консультує будівництво практично по всій області.

1935 року О.Л. Красносельський очолив одну з архітектурних майстерень Управління проектування та реконструкції Дніпропетровська. Переважна більшість громадських і житлових комплексів міста створена при його безпосередній участі. З повним правом можна говорити про Дніпропетровськ як про місто Красносельського. Він зміг створити своєрідний архітектурний кістяк міста: Універмаг і Дитячий Світ, Університет і театр ім. Горького, облвиконком і численні житлові будинки, побудовані ним, невпізнанно змінили обличчя міста. Сліди діяльності О. Красносельського також і в будинках інших архітекторів, які потрапили під вплив його стилю. Він залишив у Дніпропетровську близько 50 будинків і велику кількість невтілених проектів. Його будинки також стоять у Ризі, Тарту, Яссах, Ялті, Алупці. Понад 100 будинків він створив у м. Бєльці. Значна кількість споруд розкидана по усій Дніпропетровській області.

Сам Олександр Леонтійович оцінював свій талант архітектора досить скромно. Талановитий поет і художник, він був тонким знавцем усіх видів мистецтв. Зібрана ним значна колекція антикваріату, переважно порцеляна, пізніше була передана до Дніпропетровського історичного музею.

О.Л. Красносельський помер 19 березня 1944 року в сараї у дворі власного будинку серед напівзруйнованого міста. З його смертю закінчилась одна з найяскравіших епох в архітектурному житті міста.

Усі фотографії взяті з книги: Ігнатов О.Н. Архітектор О.Л. Красносельський.– К.: Будівельник, 1966.– 56 с.


           

 25.07.2017
 (80 переглядів)