Панко Віталій Федорович, майстер петриківського розпису

Панко Віталій Федорович, майстер петриківського розпису

12 квітня – 65 років тому (1953 р.) у смт Петриківці народився Віталій Федорович Панко, художник.
Виріс Віталій Федорович у родині відомого в Україні майстра народної творчості Федора Савовича Панка (1924–2007). Мати Груня Миколаївна працювала вчителькою. Має сестру Валентину (1960 р. народження).
Діти в цій родині з дитинства навчалися малюванню. І Віталій, і Валентина разом із батьком брали до рук пензлики, і на папері та дереві з’являлися чудові яскраві квіти, букети, фантастичні птахи, червона калина, етнографічні сценки з життя. І хоч достеменно відомо, що своїм рідним дітям важче, ніж чужим передати всі секрети творчості, бути для них учителем, Федір Савович зміг. Діти, наслідуючи батька,  стали художниками, брали участь у виставках у рідному селі, в Дніпрі, в Києві та за кордоном.
У фондах Історичного музею ім. Д. Яворницького у Дніпрі сформована колекція живописних творів родини Панків. Найбільше в ній представлено зразків різноманітних творів Федора Панка, але є й окремі роботи його дітей.
Віталій Федорович часто згадує батьківські правила: бути справедливим, чесним, відвертим. Він вважає, що ці гідності – найцінніші в людині. Як працівника райдержадміністрації, члена ради громадсько-патріотичного об’єднання «Примножимо славу Придніпров’я», Віталія Федоровича вирізняють такі риси як уміння розпізнавати людей, об’єктивно давати оцінку їхнім учинкам, впливати на хід подій, за якими буде прибувати користь територіальній громаді. Він запа-люється сам і примушує спалахувати серця слухачів: «Гляньте, які чудові у нас краєвиди! Таких немає ніде! А тільки треба берегти, захищати те, що створено природою: луки, річки, заплави… Усе те добро, та краса буде вічною, якщо заздалегідь подбати про це!»
Він систематично буває на всіх масових заходах патріотичної громадськості, часто виступає з повідомленнями про події у сфері «зеленого туризму», ділиться власним баченням розвитку патріотичного руху; завжди стоїть на сторожі духовних витоків, любить повторювати, що внаслідок виснаження прагнення до високих матерій людство може поступово деградувати. А хіба можна таке допустити? Тому під егідою громадсько-патріотичного об’єднання почали проводити виставки робіт петриківських умільців, пропагувати це безсмертне ремесло, якому люди присвячують найкращі роки свого життя, намагаючись залишити гідний слід на Землі і хорошу пам’ять для поколінь.

Валентина Бекетова

Література:
Іщук М. У Петриківських народних умільців новий очільник / М. Іщук // Петриків. вісті.– 2015.– 21 серп.– (№ 33).– С. 2.
Литвиненко В. Батькова вдача – синові у спадок / В. Литвиненко // Патріот Придніпров'я.– 2011.– 15 квіт.– (№ 7).– С. 2: фот.

Фото з сайту: http://www.dobrosvet.org/index.php/uk/organizatory-16


 21.03.2018
 (119 переглядів)