Співак Загребельний Олександр Миколайович

Співак Загребельний Олександр Миколайович

Народився 24 лютого 1937 р. у Дніпропетровську (тепер – м. Дніпро). Закінчив Київську консерваторію (1968, клас М. Снаги-Паторжинської). Від 1969 р. співав у Київському театрі опери та балету ім. Т.Г. Шевченка (тепер – Національна опера України). Удосконалював майстерність в Міланському театрі Ла Скала (1973). Високий бас, ефектна сценічна зовнішність, драматичний талант сприяли успішному виконанню ним провідних оперних партій. Усього 56 років життя дала йому доля, та його яскравий талант виявився на повну силу на сцені Національної опери України, де він працював з кінця 1960-х років і до самої кончини.

Виконані ним партії: Султан («Запорожець за Дунаєм»  С. Гулака-Артемовського), Воєвода («Тарас Бульба» М. Лисенка), Ярослав Мудрий (однойм. опера Г. Майбороди), Руслан («Руслан і Людмила» М. Глинки), Борис Годунов, Досифей, Черевик («Борис Годунов», «Хованщина», «Сорочинський ярмарок» М. Мусоргського), Полкан («Золотий півник» М. Римського-Корсакова), Мефістофель («Фауст» Ж.Ф. Гуно), Граф де Сен-Брі («Гугеноти» Дж. Мейєрбера), Сокальський («Полководець» Б. Лятошинського), Борис Тимофійович («Катерина Ізмайлова» Д. Шостаковича).  Виступав як камерний співак.

Народний артист УРСР (1982), лауреат Всесоюзного конкурсу вокалістів ім. М. Глинки (Київ, 2-а премія). Державної премії ім. Т.Г. Шевченка (1976) був удостоєний за роль Бориса Тимофійовича, разом з Д.Д. Шостаковичем (композитором), К.А. Симеоновим (диригентом-постановником), П.М. Венедиктовим (хормейстером), Є.В. Колесник (виконавицею ролі Катерини Ізмайлової) за оперу «Катерина Ізмайлова» в Київському театрі опери та балету ім. Т.Г. Шевченка. 

У 1965 р. опера «Катерина Ізмайлова» («Леді Макбет Мценського повіту» – опера  Д. Шостаковича в 4 діях 7 картинах, лібрето композитора О. Прейса за повістю М. Лєскова) була поставлена на сцені Київської опери. У 1974–1989 рр. відбулась друга прем’єра опери, поставлена українською мовою. Автор був задоволений київською прем’єрою і у листі до режисера-постановника Ірини Молостової композитор писав: «Київська постановка як у музичній, так і в режисерській інтерпретації найкраща з тих, які мені довелося бачити…». За визнанням автора, в перекладі Миколи Бажана «Катерина Ізмайлова» звучала глибше й поетичніше, ніж з доволі аматорським оригінальним текстом, співавтором якого був сам композитор.

Помер О. Загребельний 19.11.1993 р. у Києві. 


Бібліографія


Кокошко Ю. Олександр Загребельний (1937–1993) – лауреат Державної премії УРСР ім. Т.Г. Шевченка 1976 року: вставка / Ю. Кокошко // Днепр вечерний.– 2014.– 7 нояб.– (№ 145).

Эльяш Н. Кому много дано... // Театр.– 1977.– № 1.– С. 70–79. 

Валентина Бекетова 


 28.01.2022
 (25 переглядів)