Павлоградський історико-краєзнавчий музей

Павлоградський історико-краєзнавчий музей

23 лютого 1962 р. в місті Павлограді відкрив двері для відвідувачів Павлоградський народний історико-революційний музей імені ХХІІ з’їзду КПРС, який було створено завдяки ініціативі та наполегливості відомих громадських діячів Кучеренка, Маслова, Перев’язка, Караванченка, Рубановича, вчительки Марії Іванівни Комісарової, яка очолювала музей у 1962–1976 рр., та багатьох інших. Матеріали музею здебільшого висвітлювали революційні та бойові подвиги, трудові досягнення мешканців Павлограду і Павлоградського району з кінця ХІХ ст. до 1960-х рр. Відкриттю цього музею було приділено велику увагу з боку громадськості та керівництва міста, області та країни в цілому. Громадських активістів Павлограду привітала з відкриттям музею Міністр культури СРСР К. Фурцева. Досвід музейної, просвітницької та виховної діяльності павлоградців було розглянуто на спільній нараді відділу культури просвітницьких закладів Міністерства культури СРСР та Вченої Ради Державного Музею Революції у листопаді 1962 р., що знайшло висвітлення в спеціальній брошурі. Фонди музею на той час нараховували майже 10 тисяч одиниць музейних предметів. У 1963 р. на базі музею у Павлограді відбувся всесоюзний семінар директорів музеїв на громадських засадах, досвід роботи щодо створення Павлоградського музею кілька разів було представлено на ВДНГ СРСР у Москві, виставочні експозиції нагороджувались Дипломами та іншими відзнаками ВДНГ. 

З часом зібрання музею значно зросло за рахунок природних, археологічних, етно-графічних колекцій, потребувала змін його стаціонарна експозиція, розширялися і урізноманітнювалися види та форми музейної діяльності, межі громадського музею вже не могли задовольняти і мешканців Павлограду. В 1976 р. музей отримує статус державного, змінює назву на сучасну. Поступово, протягом 1970–1990 рр. доповнюється новими розділами музейна експозиція. Сьогодні музей висвітлює особливості природи краю, етнічної своєрідності населення, козацьке минуле місцевих поселень, участь земляків у Великій Вітчизняній війні, історію літературного процесу в краї. З 1997 р. почав працювати меморіальний музей-квартира Ганни Павлівни Світличної, поетеси, Почесної громадянки міста. 

Сьогодні в фондах музею нараховується понад 50 тисяч музейних предметів, які розподіляються на 22 групи збереження за матеріалом виготовлення та призначенням речей. Серед скарбів музею найціннішими є, зокрема, колекції поштових листівок із видами Павлограду  кінця ХІХ – поч. ХХ ст., листів з фронту 1941–1945 рр., українських рушників, зібраних в селах Павлоградського району, різноманітних грошових знаків 33 країн світу. Є в музеї й унікальні скарби матеріальної та духовної культури, які мають цінність як для історії краю, так і належать до світової культурної спадщини. Це – кинджал Х–ХІ ст. до н. е., половецька кам’яна статуя Х–ХІІ ст., рукописне Євангеліє кінця ХVІ ст., козацький човен поч. ХVІІІ ст., чиновницькі нагрудні знаки 1860–1870 рр. Музей проводить велику виставкову роботу, створює понад 10 виставок щорічно. Особливо користуються попитом виставки народних майстрів із громадської організації «Творче об’єднання “Кольори”», заснованої у 1994 р. за ініціативою Т.І. Ведмідь, яка сьогодні є директором музею. Щорічно музей відвідує близько 50 тисяч мешканців краю, для яких проводиться понад 600 екскурсій. Працівники музею беруть участь в активізації туристсько-екскурсійної діяльності в м. Павлограді, де налічується чимало пам’ятних місць, пов’язаних із історією та культурою краю. В музеї ведеться широка видавнича робота з метою популяризації історії Павлоградщини та музейних скарбів. Різноманітні буклети, листівки презентують діяльність музею, історико-культурні пам’ятки. Павлоградський музей постійний учасник Всеукраїнських музейних фестивалів, нагороджений дипломами за участь у різних фестивальних конкурсах.

Валентина Бекетова


  


Бібліографія


Другий Всеукраїнський музейний фестиваль «Музеї у сучасному поліетнічному світі»: Каталог учасників / Упоряд.: Н.І. Капустіна, В.М. Бекетова, Ю.М. Малієнко.– Дніпропетровськ: АРТ-ПРЕС, 2008.– С. 32.

Матвій Хижняк – засновник м. Павлограда: Популярна листівка Павлоградського історико-краєзнавчого музею.– Павлоград, 2010.

Музеї Дніпропетровської області: Путівник-довідник / Автори-упор.: Н.І. Капустіна, В.М. Бекетова.– Дніпропетровськ: АРТ-ПРЕС, 2006.– С. 34.

Павлоградський історико-краєзнавчий музей. Скарбниця неповторних музейних предметів : Буклет / Т.В. Борисенко, Т.І. Ведмідь.– Павлоград, 2009.– 12 с.

Павлоградщина – козацький край: Буклет Павлоградського історико-краєзнавчого музею.– Павлоград, 2010.

«Я рідний край та мову солов’їну у вишивку свою вплела в нитки»: Буклет Павлоградського історико-краєзнавчого музею.– Павлоград, 2010.

* * * 

Агафонова Н. Прошлое прорастает в настоящем / Н. Агафонова // ТН-экспресс. – 2016. – 17 дек. – (№ 8). – С. 8. 

Маслова Л. П'ять причин відвідати музей /Л. Маслова // Зоря.–2017.– № 16(1.03).– С.10.

Николаенко В. Музей отпраздновал свой юбилей/В. Николаенко // ТН-экспресс.– 2017.–№ 9(2.03).– С.8.

* * *

Скарбниця історико-культурної спадщини: [Електронний ресурс].– Режим доступу: https://pavlogradmrada.dp.gov.ua/kulture/pavlogradskomu-istoriko-kraehznavchomu-muzeyu-56-rokiv.html (дата звернення 26.01.2022)


 28.01.2022
 (96 переглядів)