Микола Олексійович Малишко

Микола Олексійович Малишко

15 лютого 1938 р. у с. Знаменівка Новомосковського району народився Микола Олексійович Малишко, художник, скульптор, заслужений художник України, Член Національної спілки художників України (1976), лауреат Національної премії України імені Т. Шевченка (2017).

Зростав у селі, закінчив Дніпропетровське художнє училище (1961) і монументальне відділення Київського державного художнього інституту (1967). Відтоді творчо працює в галузі монументального мистецтва, графіки, станкового живопису.
Входив до кола неофіційного мистецтва в Києві (початок 1970-х років) разом із Борисом Плаксієм, Іваном Марчуком, Феодосієм Тетяничем та ін. Художники проводили в своїх квартирах одноденні покази та обговорення робіт у дуже вузькому колі знайомих. У той період твори митця не експонувалися, оскільки вони не вписувалися в рамки декларованого владою «соцреалізму».
Уперше «незалежні» твори М. Малишка з’явилися в Національному музеї у Львові. З 1993 року бере активну участь у створенні засад нової української дерев’яної скульптури, представляючи свої роботи на виставках у Німеччині, Угорщині, Австрії. Співпрацює з Арт-центром «Я Галерея» (проекти в Мистецькому арсеналі та ін.).
Живе і працює на Київщині в селі Малютянка Києво-Святошинського району (неподалік від Боярки); дружина М. Малишка – художниця Ніна Денисова.
Співавтор (з Назаром Біликом) проекту гранітного Козацького хреста «Убієнним синам України», встановленого 2004 року на меморіалі «Сандармох» у Республіці Карелії (РФ). Серед творчих здобутків – пам’ятний хрест жертвам Голодомору-геноциду 1933 року, встановлений у с. Мирівка Кагарлицького району Київської області, надмогильні хрести-монументи видатним борцям за волю України, з-поміж них – Кирило Осьмак, Василь Кук, Василь Стус, Олекса Тихий, Юрій Литвин, Іван Гончар, Оксана Мешко, Іван Світличний, Надія Світлична, визначні діячі української культури Іван-Валентин Задорожний, Віктор Китастий та інші.
Автор багатьох творів дерев’яної скульптури (улюблений матеріал митця – дерево). Перший встановлений українцями на меморіалі «Сандармох» дубовий хрест «Убієнним синам України» (1997) – також одна з робіт М. Малишка.
Вибрані персональні виставки:
1999 – «Колір Середовище», галерея «Совіарт», Київ.
2005 – «Відлуння», Український дім, Київ.
2011 – «Сила людського духу: Скульптура, живопис», Музей сучасного образотворчого мистецтва України, Київ.
– «Скульптура», арт-центр «Я Галерея», Київ.
У 2015 році твори Миколи Малишка вперше потрапили до Дніпропетровського художнього музею – на батьківщині митця. Проект «Лінія» (скульптура), що увібрав найкращі роботи майстра останніх років, висунуто на здобуття Національної премії України імені Тараса Шевченка 2017 року.
Вибрані групові виставки:
2000 – «Опішне 2000», Національний симпозіум гончарства, смт Опішне (Зіньківський район Полтавської області).
«Перехід (малярство, скульптура)», Національна спілка художників, Центр сучасного мистецтва при НаУКМА, Київ.
«Білий Перехід», Національний художній музей України, Київ.
2001 – «Софійні символи буття», Національний заповідник «Софія Київська», «Хлібня», Київ.
2003 – «Декоративне мистецтво», Український дім, Київ.
2005 – «Українське дерево», Український дім, Київ.
2009 – Великий скульптурний салон-2009, «Мистецький арсенал», Київ.
2010 – «Ліс», арт-центр «Я Галерея», Київ.
Великий скульптурний салон-2010, Український дім, Київ.
2011 – «Сцена I. Сцена II.», арт-центр «Я Галерея», Дніпропетровськ.
Влітку 2012 р. скульптури автора брали участь у Першій київській міжнародній бієнале сучасного мистецтва Arsenale 2012.
У 2014 р. 14 дерев’яних скульптур демонструвалися у Франції – в Тулузькій галереї Espace Croix-Baragnon у рамках спільної виставки Anaconda в програмі Міжнародного фестивалю сучасного мистецтва FIAT. У тулузькій експозиції було представлено також фільм про Миколу Малишка «Лінія» (режисер Максим Вохін).
Заслужений художник України (7 жовтня 2009) – за значний особистий внесок у розвиток національного образотворчого мистецтва, вагомі досягнення у професійній діяльності, багаторічну плідну працю та з нагоди Дня художника.
Національна премія України імені Тараса Шевченка 2017 року – за проект «Лінія» (скульптура).
Премія імені Василя Стуса (1998).
Премія ARSENALE АWARDS 2012 у номінації «Відкриття ARSENALE 2012».

З сайту: https://uk.wikipedia.org/wiki/Малишко_Микола_Олексійович

Фото з сайту: http://artukraine.com.ua/a/mikola-malishko--khudozhnik-yak-yavishche/#.WXg-7iA1OIo

 
Література:
Стрельцова М. Микола Малишко: художник як явище // http://artukraine.com.ua/a/mikola-malishko--khudozhnik-yak-yavishche/#.WXc-piA1OIo
Васик Г. Микола Малишко: Я вважаю найкращим те мистецтво, яке створюється сьогодні // http://artukraine.com.ua/ukr/a/nikolay-malyshko-ya-schitayu-nailuchshim-to-iskusstvo-kotoroe-sozdaetsya-seychas/#.WXc_6CA1OIo
Микола Малишко. «Колір» // http://museum.net.ua/news/mikola-malishko-kolir/
Проект «Лінія» (скульптура) // http://knpu.gov.ua/content/проект-«лінія»-скульптура
«Колір» Миколи Малишка до 24 червня «звучить» в Ужгороді (ФОТО, ВІДЕО) // http://zakarpattya.net.ua/News/171302-Kolir-Mykoly-Malyshka-do-24-chervnia-zvuchyt-v-Uzhhorodi-FOTO-VIDEO


 26.01.2018
 (146 переглядів)